Pilsener

Kouwe Flessen

Soorten Bieren 
Pilsener

Pilsener, het vloeibaar goud

Ontzettend veel mensen in Nederland houden wel van een drankje. Of het nu wijn, wodka of bier is, iedereen houdt wel van een drankje op zijn tijd. Het meest gedronken soort alcohol in Nederland is toch wel bier. Er zijn echter heel veel soorten, daarom zijn er verschillende categorieën gemaakt. Het meest bekende is pilsener, dit is ook wel het normale pils. Waarschijnlijk weet je niet echt hoe dit soort bier nu gemaakt wordt en hoe het tot stand is gekomen. Vandaar dat we jou hierbij willen helpen, lees dus maar snel verder om er achter te komen hoe pilsener nu precies ontstaan is. .

Pilsener

De geschiedenis

Pilsener, ook wel pils, komt oorspronkelijk uit een Tsjechisch stadje. Hier komt ook de naam vandaan, het stadje heet namelijk Pilzen. Dit is door de loop der jaren gebruikt al benaming voor het bier, nu kennen we het ook wel als pils. Toch grappig hoe een woord over een aantal jaren heen toch kan veranderen. Het bier werd gemaakt om een licht biertje te zijn. Dit houdt in dat de smaak licht moet zijn en het alcohol percentage relatief laag. De meeste pils die je in de supermarkt kan vinden is ongeveer 5% alcohol. Ze hebben dit zo gedaan om ervoor te zorgen dat mensen toch na een werkdag van een heerlijk glas koud kier konden genieten, zonder dat ze gelijk helemaal dronken de deur uit gaan.

Pils werd in die tijd gemaakt door middel van de koeltechnologie. Met deze technologie kon het bier veel beter gecontroleerd gebrouwd worden, hierdoor bleef de kwaliteit constant. Zo kreeg je niet ineens een partij die veel sterker was dan de ene. Ook zorgde dit er voor dat het mout makkelijker kon worden gedroogd. Hierdoor blijft het bier ligt, het wordt op deze manier dus licht geel van kleur, of zoals mensen het ook wel noemen ‘goud’. Door de industrialisatie konden er meer glazen gemaakt worden. Hierdoor konden cafeetjes meer mensen bedienen. Het is dan ook niet voor niets dat je nu alleen maar pils kan halen op festivals, het is namelijk het perfecte bier om te schenken aan grote groepen mensen.

Het allereerste biertje wat gold als pil kwam uit 1842. Dit was ook wel de Pilsner Urguell. Het grappige is dat je deze nog steeds in de winkel kunt halen. De smaak is over de loop der jaren wel een beetje veranderd, dit kun je nu eenmaal niet voorkomen. Bedrijven zijn dit bier na gaan maken en zo kwamen er steeds meer merken die ook pils aanboden aan hun klanten. Zo is er dus een hele grote markt ontstaan met allerlei soorten pils.

Omdat het koel moet worden gehouden werden er grotten gebouwd, dit deden ze zelf door gewoon een gang te graven. Zo kon het bier koel blijven in de zomer, de kou is tevens ook nodig om het bier te laten rijpen. Je kunt in het stadje waar het ontstaan is nog steeds de oude gangen terugvinden, zeker leuk om eens te zien hoe ze dat dan in die tijd deden. Het is dus een biersoort met een rijke historie die de wereld echt veranderd heeft, het is niet voor niets het meeste gedronken biersoort ter wereld.

Pilsener Bier

Specificaties

Pils is dus een licht biertje met ongeveer 5 % alcohol. Het mooie hiervan is dat je er veel van kunt drinken, het is licht van smaak en het valt niet zwaar. Het is daarom het perfecte drankje voor een zonnige dag of voor een festival. Je kunt het bier herkennen aan de gele kleur en de witte schuimkraag. In Nederland drinkt iedereen zijn bier wel gewoon met schuim, in Engeland is dit bijvoorbeeld heel anders. Daar drinken ze een biertje dood, dus zonder het schuim.

ALC. 5.0%

Serve at 5 °C

Pilsener

Pils wordt gemaakt van gerstemout. Dit moet eerst worden ontkiemd, daarna wordt er gedroogde gerst aan toegevoegd om het meer smaak te geven. Hier komt nog hop, water en gist bij. Er zijn ook pils soorten waar nog een beetje suiker bijgaat of waar citrus aan toe wordt gevoegd om extra smaak te creëren. Pils is een lager bier. Voor degene die dit begrip niet kent, het betekend dat het bier vergist is bij lage temperaturen. Hierdoor zakt het gist naar de bodem van de kuip. Dit moet ongeveer 4 weken rijpen in een koude ruimte. Nu gebruiken ze echte koeltanks, vroeger zetten ze het in een grot neer om af te laten koelen zoals we net al zeiden. De koeltanks zijn ontzettend groot, hier is de temperatuur ongeveer 5 graden. Dit is de perfecte kou om het bier te laten rijpen. Alles gebeurt in een grote fabriek en vrijwel alles gaat automatisch. Het is dus wel echt anders dan vroeger, alles gaat nu veel meer met machines en handwerk is niet meer nodig.

Koud Pils

Het Vloeibare Goud

Pils oftewel pilsener is dus het meest gedronken soort bier ter wereld. Het is de perfecte keuze voor een warme dag, menig man zal dan ook zeggen dat er niets lekkerder is dan een fris biertje. Er zijn echt ontzettend veel soorten pils, ieder heeft weer zijn eigen unieke smaak. Wat leuk is, is om eens naar een speciale bierbrouwer te gaan. Zo loop je eens tegen pils aan wat je niet zomaar bij de supermarkt ziet. Pils is een biersoort met een prachtige geschiedenis, traditie en gebruik. Het ontstaan van pils heeft de wereld van het bier dan ook echt veranderd. Mocht je eens in de buurt zijn van Tsjechië dan is het echt een aanrader om eens de grotten te bezoeken, zo kun je precies zien hoe alles vroeger nu eigenlijk werkte en wat er allemaal veranderd is. Neem er anders nu een, een lekker glaasje vloeibaar goud!