Oud Bruin Bier

Kouwe Flessen

Soorten Bieren
Oud Bruin Bier

Oud Bruin Bier

Als je een beetje een bierkenner bent dan heb je waarschijnlijk wel eens van oud bruin bier gehoord. Het is een biersoort die nog niet zo ontzettend populair is in Nederland. De meeste mannen, en vrouwen natuurlijk, kiezen nog altijd voor blond bier of pils. Dit is nu eenmaal bier wat je zo s’ avonds kunt drinken. Bruin bier is over het algemeen zwaarder, hier moet je maar net van houden. Veel mensen weten alleen niet wat oud bruin bier nu precies is, laat staan wat het proces is om het te maken. Dat willen we jou dan ook met dit artikel uitleggen!

Oud Bruin Bier

De geschiedenis

Oud bruin bier heeft best een bijzondere geschiedenis. Dit komt omdat van oorsprong deze biersoort eigenlijk mislukt was. Het bier wat niet gelukt was moest meestal worden weggegooid. Echter om kosten te besparen gooiden ze er suiker bij en dit verkochten ze. Dit is dus eigenlijk het oud bruine bier, vandaar ook die zoete staan.

Vandaag de dag is dit proces wel een beetje anders, nu maken ze namelijk het bier met een verdund bier als basis. Hier worden dan suikers aan toegevoegd om de smaak te maken. Dit wordt voornamelijk gedaan omdat verdund bier overal wel te krijgen is. Zo heeft het oud bruin bier toch een biersmaak, echter kun je op deze manier nog het biertje een beetje sturen. Als het niet zoet genoeg is dan voeg je gewoon meer toe. Het is ook leuk om zelf bier te maken, je kunt op internet verschillende pakketten halen waarmee je zelf aan de slag kunt. Dat is helemaal bijzonder, als je dan ook nog een etiketje laat maken dan heb je gewoon je eigen bier gemaakt!

Er is ook nog zoiets als Vlaams oud bruin bier, dit zit ook weer net even iets anders in elkaar. Bij Vlaams oud bruin wordt er een bovengistend bier gemaakt. Vervolgens stoppen ze dit in eikenhouten vaten om te laten rijpen. Hierdoor ontstaat er een gewenst melkzuurinfectie, dit zorgt voor de extra zure smaak. Door deze zure smaak wordt het meestal gebruikt als basis voor fruitbieren, denk bijvoorbeeld aan rosé bier.

Oud bruin bier kan je in veel soorten bruin krijgen, echter is het in Nederland toch wel vrij standaard dat het donkerbruin is. Deze biersoort is vaak erg zoet, hierdoor voelt het zwaar maar als we naar het alcohol promillage dan zien we dat het eigenlijk juist lichter is dan de andere biersoorten. Meestal ziet er in een glas oud bruin bier ongeveer drie procent alcohol, dit is dus aanzienlijk lager dan het promillage in bijvoorbeeld pils. Het is alleen wel zo dat bruin bier zwaarder op de maag ligt, hierdoor kun je het dus niet ontzettend snel drinken. Het is dan ook echt een biertje waar je van moet genieten.

Het bier heeft stamwortgehalte van 7 tot 9,5% Plato, dit heeft te maken met het suiker gehalte in het bier. In sommige biersoorten wordt achteraf nog extra suiker toegevoegd om het nog zoeter te maken. Het bier wordt meestal bereid middels een late gisting, in de bierwereld wordt dit ook wel ondergisting genoemd. Waarschijnlijk weet je niet precies wat dit is, dat maakt niet uit. Laag gisting betekend dat het gegist wordt met een lage temperatuur.

Oud Bruin Bier

Specificaties

Bier kun je altijd wel nuttigen, er zit dan ook niet echt een bepaalde gewoonte aan. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld wijn. Er zijn echter wel dingen waarbij je het beste oud bruin bier kunt drinken. Zo moet je oud bruin bier drinken uit een slank pilsglas. Dit is dus wel anders in tegenstelling tot blond bier, dit ziet namelijk vaak in een breed kort glas. Je moet het normaal inschenken zoals ieder ander biertje, zo krijg je de gewenste schuimkraag. De gerechten waar dit bier bij past zijn voornamelijk wildgerechten en vleesgerechten, de zoete smaak is hier dan ook een prima toevoeging voor.

ALC. 3.5%

Serveer op 5 °C

Oud Bruin Bier

Oud bier is dus een biersoort met een toch wel bijzondere geschiedenis, je komt niet altijd een biersoort tegen die van oorsprong een mislukt biertje was. Het is bier wat je prima kunt combineren met een vleesgerecht of met wild, echter kun je het ook natuurlijk drinken als je een keer met vrienden bij elkaar bent. Er zijn genoeg soorten die je kunt proberen, zo kun je de wereld van het oud bruine bier op je gemakje herkennen. Kijk anders een op internet wat voor soorten er allemaal zijn, dan kun je een lijstje maken met biertjes die je nog eens wilt testen. Genieten maar!

Oud Bruin Bier

Heel Veel Soorten

Er zijn echt ontzettend veel soorten oud bruin bier. Als je in de supermarkt of in de slijterij staat dan moet je er maar eens op letten. Het mooie hiervan is dat je dan ook zoveel vrijheid hebt om dit biersoort te ontdekken. Mocht je op zoek zijn naar speciale biertjes dan moet je echt eens naar een speciale bierwinkel gaan, deze heb je eigenlijk vrijwel in elke stad zitten. Hier hebben ze namelijk biertjes uit veel verschillende landen, zo kun je vergelijken in hoeverre het Vlaamse bier verschilt van het Nederlandse bier.

 

Ook hebben ze hier speciale soorten, zo zijn er oud bruin biersoorten die naar fruit smaken maar er zijn ook soorten die bijna een chocolade smaak hebben. Dit is toch bijzonder om eens te proeven. Ook is het fijn dat het bier niet zo heel veel alcohol bevat, hierdoor kun je toch heel de avond lekker biertjes proeven zonder dat je waggelend naar huis hoeft te lopen.