Blond Bier

Kouwe Flessen

Soorten Bieren
Blond Bier

Blond bier

Heel veel mannen in Nederland vinden het lekker om avonds een biertje te drinken. Of het nu bij de BBQ is of bij het avondeten, een koud glas bier gaat er altijd wel in. Nu drinken de meeste mannen Pils, dit is het meest verkochte bier van Nederland. Echter is er een ander soort bier wat ook ontzettend veel wordt gedronken. Deze staat dan ook op de tweede plek. Het bier waar we het over hebben is blond bier. Je kent dit bier waarschijnlijk wel, er zijn ontzettend veel soorten van en de supermarkt staat er altijd helemaal vol mee. Waarschijnlijk weet je alleen nog niet wat nu zo kenmerkend is aan het bier, waarom je het moet drinken en hoe het ontstaan is. Laten we jou daarom eens wat meer uitleggen over blond bier, zo weet je precies wat het nu eigenlijk is.

Pilsener

Wat is Blond Bier?

Blond bier is het bier met de goudgele kleur. Het is iets donkerder dan pils, echter is het wel beide geel. Dit bier wordt gemaakt door middel van hoge gisting. Dit is dan ook al het eerste verschil met pils, pils wordt namelijk bereid door middel van lage gisting. Blond bier heeft dus net als andere biersoorten een promillage alcohol, dit is nu eenmaal het geval bij bier. Echter is het lastig om bij blond bier ene getal te noemen, dit verschilt namelijk sterk per merk. Pils is normaal gesproken 5%, bij blond bier ligt het meestal tussen de 6 en de 9 procent alcohol per biertje. 

Mensen beschrijven blond bier als een aardig licht biertje. Het is een biertje wat je zonder problemen kunt nuttigen over de gehele avond, dit in tegenstelling tot de vele zwaardere biertjes die je kunt vinden op de markt. De lichte mouten van de bieren hebben een bepaalde smaak, je moet dan denken aan een sterke hop of gist smaak. Ook dit verschilt dus erg per merk. Over het algemeen zijn de Belgische blonde biertjes iets zoeter, het lijkt haast een beetje fruitig van smaak. In Nederland wordt er meer hop gebruikt, het is dan ook iets bitterder dan in ander Landen. Maar ook de bier wereld staat niet stil, de laatste jaren zijn er veel blonde biersoorten bij gekomen. Een enkeling hiervan wordt ook wel de IPA genoemd, deze zie je nu vaak in de supermarkt staan. In Engeland drinken ze het net even anders, hier drinken ze het namelijk zonder schuim maar daar komen we straks nog op terug.

De geschiedenis

Goed, blond bier is dus razend populair in Nederland. Er is nog nooit zoveel verscheidenheid in soorten geweest als nu. De vraag die je je alleen afvraagt is misschien hoe de bieren nu eigenlijk worden gemaakt. Blond bier is eigenlijk ontstaan nadat het pils opkwam. Dit was in die tijd he eerste niertje met een lichte moutsoort. De blonde bieren zijn hier eigenlijk afstammelingen van. Iedereen begon aan de pils, de verkopers maakten dus erg veel verlies en ze moesten met iets nieuws komen, iets wat de mensen nog niet kenden. Toen kwamen ze op het idee van blond bier en triple.

Het eerste biertje met hoge gisting was de Westmalle tripel, dit is een zwaar blond bier uit de jaren dertig. De andere fabrikanten zijn hier in op gaan spelen, zij hebben ieder hun eigen biertje uitgebracht en er hun eigen smaak aan toe gevoegd. Zo heb je dus ontzettend veel keus als je daar in de supermarkt staat.

Blond Bier

Specificaties

Blond bier is nooit zo bekend geworden als pils. Pils is nu eenmaal het bier wat de meeste mensen drinken, het is verfrissend en valt niet zwaar. De blonde biertjes zijn dan ook meer bedoelt voor de echte liefhebbers. Zij kunnen namelijk makkelijker de verschillende smaken van de bieren onderscheiden. Over het algemeen smaakt pils vrij hetzelfde, bij blond bier kun je veel beter de verschillen proeven. Blond bier is dus ideaal bier om bijvoorbeeld te drinken bij een bierproeverij. Zo kun je met je vrienden eens op ontdekkingstocht gaan in de wereld van de blonde bieren.

ALC. 5.0%

Serve at 5 °C

Pilsener

Hoe schenk je blond bier?

Pils kun je gewoon in een glas gooien, meestal zijn de mensen op een festival aardig aangeschoten en zij zullen het schuim dan ook niet eens missen. Bij blond bier is dit toch even anders, bij deze biersoort moet je er namelijk wel voor zorgen dat je een goede schuimkraag krijgt. Dit is nu eenmaal onderdeel van het drankje. Vaak zit blond bier in ietwat ronde grote glazen, vaak zijn dit speciale glazen die je bij een pakket krijgt. Houdt het flesje schuin en schenk het ook schuin in, zo weet je zeker dat je genoeg schuim in je glas hebt. In Engeland hebben ze de gewoonte om bier zonder schuim te drinken, in Nederland is dit niet het geval. Hier drink je jouw gouden rakkertje dan ook gewoon lekker met een laagje schuim.

Koud Pils

Blond bier is dus perfect voor de personen die willen genieten van hun drankje. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten waar je uit kunt kiezen, je ziet ze wel staan als je de supermarkt binnen loopt. Het is dan wel niet zo bekend geworden als pils, maar het is zeker een prima alternatief. Je kunt ook altijd eens naar België of Duitsland rijden om bier te proeven, hier hebben ze altijd net iets andere soorten dan in Nederland. Of je kunt natuurlijk gewoon naar een speciale bierwinkel gaan, hier hebben ze ook altijd wel van alles wat staan. Blond bier is dus ontzettend lekker voor de genieters onder ons!